You are currently viewing 3 sebab gagal turun berat

3 sebab gagal turun berat

BMI anda yang mana satu?

Tahukah anda, mengapa ada yang gagal turun berat badan? Obesiti atau masalah berat badan berlebihan telah menjadi masalah bagi manusia sejak manusia tahu bahawa mereka telah cukup gemuk untuk mengurangkan diet mereka.

Dengan penemuan sains perubatan, kita tahu bahawa berat badan berlebihan atau obesiti membawa kepada beberapa penyakit yang akan menjejaskan kehidupan kita.

Pada masa kini, orang cenderung untuk memberi tumpuan lebih kepada bentuk badan, dan sudah tentu, bentuk badan bukan bermakna berat berlebihan.

Cara untuk mencapainya terdapat di pelbagai tempat dari kedai-kedai buku hingga ke kedai-kedai buku atas talian.

Jika anda telah mencuba semuanya dan masih lagi berisi, kemungkinan anda termasuk dalam salah satu daripada 3 sebab mengapa anda susah gagal berat badan.

3 Sebab mengapa gagal turun berat badan

1. Bukan makanan yang tepat untuk anda

Karbohidrat, protein, sayur-sayuran, gula, makanan diproses. Semua makanan ini seolah-olah mengelirukan. Jadi mungkin beberapa kali anda mahu membebaskan diri dan memilih untuk pergi ke McDonalds dengan berfikir bahawa anda akan menggandakan senaman pada hari berikutnya.

Atau apabila anda selesai latihan yang berat dan yang anda mahu lakukan hanya ingin menikmati satu hamburger menarik dengan ayam goreng dan keju dan semua makana yang mana anda telah idamkan sejak tempoh yang lama.

Diet tidak berkesan dengan cara itu. 3 hidangan McDonald satu hari dengan mudah boleh merosakkan pelan anda. Makan dengan banyak selepas latihan berat pasti tidak akan mengimbangkan tenaga anda.

Oleh itu, memilih makanan yang betul untuk dimakan pada masa yang tepat adalah yang paling penting untuk menjaga berat badan.

Jadi bagaimana kita boleh memilih makanan yang betul supaya kita boleh makan dalam jumlah yang mencukupi setiap hari? Kita mesti tahu bahawa lemak akan dihasilkan apabila anda makan mengambil lebih karbohidrat (termasuk makanan mengandungi banyak kanji dan gula) atau lemak.

Jika anda memberi perhatian yang lebih kepada apa yang anda makan setiap hari, mudah untuk anda menyedari bahawa kita sedang memakan begitu banyak karbohidrat sehari.

2. Gangguan makan berlebihan (binge eating disorder)

Gangguan makan berlebihan berlaku kepada sesiapa terhadap apa-apa jenis makanan.

Anda mungkin berkeinginan untuk menyelinap ke dalam peti sejuk di tengah malam untuk memenuhkan perut anda dengan harapan bahawa mengambil semangkuk salad tidak akan menyebabkan apa-apa kesan buruk.

Belum lagi makan di siang hari apabila anda makan lebih banyak daripada yang diperlukan walaupun hanya mengambil sayur-sayuran sahaja. Ia adalah tidak sihat.

Tidak kira apa yang anda makan, kalori masih diambil kira dan pengambilan berlebihan akan merosakkan apa yang anda bina. Jadi, sila makan dalam kuantiti yang kurang tetapi banyak kali sehari.

Anda boleh makan 4 atau 5 kali sehari, tetapi hanya separuh jumlah apa yang anda biasa makan sebelum ini. Ini akan membantu anda untuk mengelakkan rasa lapar dan membantu perut anda untuk berfungsi dengan cara yang betul.

3. Tidur yang teruk boleh sebabkan susah turun berat badan

Teruk di sini bermakna anda tidak mendapatkan tidur yang cukup. Tidur adalah cara terbaik untuk badan anda pulih selepas latihan (fizikal) dan selepas sehari suntuk ingin meyakinkan diri anda bahawa anda tidak perlu yang KFC makan untuk menyenangkan diri (mental).

Tambahan pula, ada kalanya anda berasa tertekan tentang mengapa anda tidak nampak apa-apa hasil. Pada waktu seperti inilah anda perlukan rehat. Tidur adalah salah satu cara yang paling berkesan.

Orang dewasa yang mempunyai tabiat tidur yang buruk lebih berisiko 55% untuk menjadi gemuk.

Menurunkan berat badan sememangnya susah. Tetapi dengan kaedah yang sesuai, hasilnya boleh menjadi luar biasa.

Sudah tentu, apabila anda mendapat hasil yang dikehendaki, apa yang anda lakukan, untuk mengekalkannya adalah perkara yang penting selepas itu. Sehingga itu, cuba untuk berehat, tidak membuat diri anda tertekan terlalu banyak, atau hasilnya anda mungkin susah turun berat badan

Pastikan anda sentiasa mengukur BMI anda untuk melihat progress turun berat anda.

Coach Raza.

TIPS TURUN BERAT PERCUMA?

MASUKKAN NAMA DAN EMEL ANDA DAN DAPATKAN FREE EBOOK TENTANG TURUN BERAT DARI COACH.

kami menjaga kerahsiaan data anda dan hanya berkongsi dengan pihak yang melancarkan perkhidmatan kami. Sila Baca Privacy dan Policy kami.

Leave a Reply