Bagaimana saya menurunkan berat badan?

Walaupun saya sangat sibuk, dan tidak mempunyai stamina untuk melakukan senaman pada awalnya.

Hai! Nama saya Razalie Sahimin (Coach Raza), dan ini adalah kisah saya.

Dari pengalaman peribadi saya sendiri, saya telah mengetahui bahawa ada RAHSIA untuk menurunkan berat badan. Rahsianya ialah mencari dan membuat rancangan pemakanan, senaman, dan pola pemikiran yang sesuai dengan kehidupan ANDA dan yang secara langsung membawa kepada hasil (sama ada itu bermaksud menurunkan berat badan dan mengempiskan perut anda!)

TIPS TURUN BERAT PERCUMA?

MASUKKAN NAMA DAN EMEL ANDA DAN DAPATKAN FREE EBOOK TENTANG TURUN BERAT DARI COACH.

kami menjaga kerahsiaan data anda dan hanya berkongsi dengan pihak yang melancarkan perkhidmatan kami. Sila Baca Privacy dan Policy kami.

Sebelum saya memulakan, saya mahu anda mengetahui 3 perkara cepat mengenai saya…

1. Walaupun saya seorang Fitness Instructor dan jurulatih pemakanan yang berpengalaman, peranan terbesar yang saya mainkan untuk pelanggan saya adalah sentiasa rapat dengan mereka (secara Online) dan memastikan mereka mendapat hasil yang diinginkan. Saya menyokong dan memotivasikan pelanggan saya setiap langkah perjalanan, sambil mencari jalan untuk menjadikan hidup mereka lebih sihat tanpa menambahkan tekanan … kerana tiada siapa yang mempunyai masa untuk menambahkan tekanan!

2. Saya MENCINTAI pelanggan saya dan akan menolong mereka dengan apa cara sekalipun sehingga mereka boleh berjaya … dalam menurunkan berat badan.!

3. Pelanggan saya mendapat hasil, dan yang lebih penting, mereka belajar bagaimana menjalani kehidupan yang lebih sihat dalam jangka panjang, dan mengekalkan hasilnya.

Sebagai seorang Guru, jurulatih penurunan berat badan dan pengajar kecergasan kumpulan, saya telah mencipta kehidupan yang dikelilingi oleh kesihatan, kegembiraan, dan masih enjoy makan nasi, Coklat dan makanan Goreng (secara sederhana). Namun, setiap kisah pasti ada permulaannya

Gambar coach ketika di kampus

Kisah saya suatu Ketika Dahulu

Setelah saya menamatkan pengajian dalam bidang Sains Komputer di salah satu Universiti terkemuka di Malaysia (Universiti Malaya), saya mula bekerja sebagai pensyarah di kolej swasta. Itu adalah pekerjaan pertama saya dan saya sangat teruja apabila mendapat gaji pertama. Saya kerap lepak dengan rakan sekerja saya dan selalu keluar larut malam untuk makan malam dan mengambil makanan yang tidak sihat. Saya tidak menyedari bahawa saya mempunyai kebiasaan buruk dalam memilih makanan saya. Sejak itu berat badan saya perlahan, tetapi saya tidak pernah merasa gemuk.

3 tahun selepas itu, saya berhenti kerja dan menukar profesion ke bidang perguruan. Sebagai seorang guru sekolah, semestinya sentiasa sibuk menguruskan hal murid dan kerja-kerja sekolah. Ketika inilah berat badan saya semakin meningkat kerana hanya dua benda yang menjadi rutin utama saya, Kerja dan makan. Beberapa kali rakan-rakan dan saudara mara menegur saya dengan menyatakan bahawa perut saya dah ke depan. Akhirnya saya akur dan menyedari bahawa badan saya dah mencapai tahap obesiti.

Masa ni berat memang naik mendadak

Cuba lihat gambar Transformasi saya di bawah👇👇

Nampak berbeza kan??

Apa perubahan menarik yang saya alami

Bukan sahaja penampilan saya,  yang lebih penting ialah MERASA lebih baik, dan juga saya dapat menurunkan berat badan ketika masih menikmati hidup saya! Yang paling penting, ketika saya sedang turun berat, keyakinan saya melambung tinggi, dan saya mempunyai lebih banyak tenaga untuk MENCERIAKAN hidup saya.

Saya masih pergi makan malam bersama rakan-rakan, menikmati ais krim dan makanan manis (dengan sederhana), dan menghirup segelas kopi yang hebat, sambil perlahan-lahan menurunkan berat badan. Walaupun saya terus menggunakan tabiat asas sihat saya 80-90% sepanjang masa, saya masih membiarkan diri saya menikmati sekitar 10-20% masa.  

Menurunkan berat badan dan menjadi lebih sihat telah melonjakkan kerjaya baru saya (Coach turun berat badan). Saya mendapat banyak pelanggan yang terdiri dari rakan-rakan dan keluarga yang sangat memerlukan nasihat saya dan ingin mengikuti program saya. Agak menyeronokkan bagaimana penurunan berat badan mempengaruhi pelbagai bahagian dalam hidup saya – termasuk kerjaya dan keusahawanan. Sebelum saya menurunkan berat badan, tidak mungkin saya mempunyai keyakinan diri untuk memulakan aktiviti kecergasan dan bercakap dengan orang mengenai topik kesihatan dan kecergasan.

Bagaimana Pandangan saya mengenai Senaman

Sering kali, ramai orang percaya bahawa satu-satunya cara untuk menurunkan berat badan adalah bersenam selama berjam-jam seminggu, sambil merasa lapar dan kekurangan diet yang membosankan. Saya menggelarnya kata-kata kosong sepenuhnya mengenai idea ini.

Saya tahu bahawa dari pengalaman saya sendiri bahawa anda BOLEH menurunkan berat badan dan mencapai matlamat anda sambil menjalani kehidupan yang anda gemari.

Semestinya, anda tidak boleh makan ais krim atau brownies untuk makan malam setiap malam dalam seminggu, Tetapi anda boleh menikmatinya sekali-sekala. Anda juga boleh menikmati minuman bersama rakan, makan di restoran kegemaran anda, dan juga makanan yang dimasak di rumah. Walaupun senaman itu penting dan perlu, yang PALING penting ialah mencari jenis senaman yang anda sukai dan yang sesuai untuk ANDA. Bagi saya, itu bermaksud berlari, berbasikal dalaman, dan mengangkat berat … dan paling seronok, termasuklah senaman secara Berkumpulan!

salah satu sesi larian yang saya sertai
sesi selepas senaman
Bergambar selepas sesi senam santai secara berkumpulan